Her finder du tips og råd til hvordan man laver en god novelleanalyse.
Noveller kommer man ikke udenom i dansktimerne. De indeholder ofte spændende fortællingerne og hvis man får til opgave at læse en af disse i skolen, så kommer man sjældent udenom at man også skal fortage en analyse af novellen. Derfor finder du i denne artikel en novellemodel til at analysere noveller og vi kommer også ind på mere om novelletræk og hvad man især skal kigge efter når man begiver sig ud i at analysere en novelle.
Hvis man vil analysere en novelle, så følger den ofte den nogenlunde samme skabelon. Denne skabelon kunne se ud som følger.
Opbygning af din novelleanalyse
- Først præsenteres novellen for læseren
- Giv et kort resume eller referat
- Hvordan er historien bygget op (komposition)
- Hvem er fortælleren (er det fx en al-vidende fortæller?)
- Hvordan er miljøet i novellen
- Sprog i novellen
- Personer og personkarakteristikker af disse
- Tematikker, der berøres i novellen.
- Budskabet eller budskaberne med novellen.
- Perspektivering (Kan teksten perspektiveres til andre tekster).
Hvis du følger denne rækkefølge, så vil du helt sikkert få en stærk og god novelleanalyse. Her vil vi gå en smule mere i dybden med de enkelte punkter for at få et mere dybdegående indblik i hvad de hver især bør indeholde af forskellige aspekter, og hvordan man får svaret mest fyldestgørende på dem allesammen.
Kort præsentation af novellen
Først og fremmest så er det vigtigt at man præsenterer sin novelle for læseren. Dette indebærer bl.a. at man med relativt få ord (måske 100-200 ord) fortæller lidt om forfatteren bag novellen og hvilke noveller, som han eller hun eller har forfattet gennem tiden. Man kan også fortælle lidt om de tematikker som denne forfatter ofte berører i sine fortællinger, og måske hvilken samtid som forfatteren var født ind i. Fx var den amerikanske forfatter Hemmingway født ind i en tid med meget krig over hele verden, og dette var i den grad med til at præge hans skrivestil og hvad hans fortællinger handlede om. Som sagt er det dette dog kun en kort intro og det skal derfor ikke være så langt igen, og et par få hundrede ord plejer at være helt passende.
Resume
Herefter er det en god ide at skrive et kort resume af novellen. Dette bør heller ikke være mere end et par hundrede ord. Dog kan det være at du i din opgave specifikt bliver bedt om at give et referat af novellen og her kan man tillade sig at bruge lidt flere ord på at skrive det.
Hemmeligheden bag et godt resume er, at man først får et godt overblik over fortællingen og derefter finder frem til de essentielle dele af novellen før disse kan skrives ned i resumeet.
Hvordan er historien bygget op (Komposition)
Herefter er det altid en god ide at fortælle om hvordan historien eller fortællingen er bygget op. Her kan man bl.a. komme mere ind på hvorledes historien forgår kronologisk: sker alt i en korrekt tidsrækkefølge eller bliver der sprunget i hændelsernes forløb? Man kan evt. også snakke her om hvorledes der er flashbacks eller om man kigger frem i tiden. Dette siger ofte en hel del om, hvilken type fortælling der snakkes om, og der er som regel mange informationer at finde om en eller flere af nøglepersonerne i et flashback.
Derudover kan man også snakke om hvorledes handlingen følger berettermodellen, som du også kan læse mere om her på siden. Sidst men ikke mindst så er det også en mulighed at fortællingen begynder midt i en handling og dette er det, som også kendes som in medias res.
Hvem er fortælleren (er det fx en al-vidende fortæller?)
Her kan man komme ind på, hvem der fortæller historien. Fx kan fortællingen være i jeg-form, således at fortælleren måske direkte medvirker som en figur i historien. Dette kendes som førstepersonsfortæller. Man kan dog også have at gøre med en historie, der har en 1. personsfortæller. Dette kendes bl.a. ved at personerne beskrives i 3. person og her kan man have at gøre med en alvidende fortæller, der også kan berette om personernes indre tanker.
Man kan snakke mere konkret om hvor meget vi som læsere kender til historie n ved at kategorisere fortælleren på følgende måde:
Alvidende fortæller: Vi ved alt om personernes tanker og også alt om hvad der er sket før og efter handlingen etc.
Ydre synsvinkel: Her hører vi som læsere kun det, som man umiddelbart kan se.
Indre synvinkel: Ligner med den alvidende fortæller, dog med den forskel at det kun er tankerne man kender til. Den er altså mere begrænset.
Hvordan er miljøet i novellen
Dette kan besvares meget konkret med, hvor novellen finder sted. Forgår den samme sted eller forgår den flere steder gennem teksten. Man kan både snakke om miljø o bogstavelig forstand og overført forstand: Hvor forgår den helt fysisk – i en by, på en gård etc. Men når man snakker miljø kan man også fortælle om, i hvilken klasse den forgår i – om det er under klassen eller måske i overklassen.
Personer i novellen
Her kommer et af de absolut essentielle dele af din novelleanalyse. Hvis du går efter en topkarakter så er dette afsnit noget af det vigtigste. Her kommer man ind på personerne, som er i novellen og disses relationer mellem hinanden. Man kigger pp hvordan personerne opfører sig og hvor meget man evt. ved om deres opvækst og deres motivationer for at handle som de gør.
Det kan være en god ide at dele sin analyse op i sektioner – en sektion for hver en vigtig person i novellen. Når man starter sin personkarakteristik så kan det være en god ide først at kigge på de ydre ting som fx udseende, alder og lignende. Og herefter gå mere i dybden med personens personlighed og handlemønster. Hvorfor gør han eller hun som personen gør.
Man kan også med fordel tænke over om personen måske er ude for noget i handlingen der gør at personen ændre sig. Måske lærer en vigtig livslektion eller bliver mere voksen og lærer at tage vare på sig selv og sin familie.
Tema og budskab i novellen
Temaet og budskabet i novellen er også utrolig vigtigt før man får skrevet en rigtig god analyse af sin novelle. De fleste noveller er skrevet med et budskab i tankerne eller måske endda flere og derfor er det vigtigt at man tænker over hvad den dybere mening kan være med novellen.
Først kan man tænke over hvilke temaer der bliver berørt. Handler novellen fx om hvordan ungdomsoprør eller lignende. Dernæst kan man kigge disse tematikker i relation til budskabet. Hvad vil novellen egentlig fortælle.
Hvad kan novellen perspektiveres til?
Sidst men ikke mindst så er det også vigtigt at man prøver at se om det er muligt at perspektivere novellen til andre. Hvis fx novellen handler om sorg eller lignende er der helt sikkert andre noveller, der har taget samme tematik op. Der behøves dog ikke kun at perspektiveres til andre i forhold til handlingen i novellen: det kan også være at man kan perspektivere til andre i forhold til tidsperioden eller det miljø som novellen forgår i.
God fornøjelse med at få skrevet en god novelleanalyse! Du har nu alle værktøjer til at få skrevet en god og stærk analyse af din novelle.
De punkter der kommer herunder er blot et par ekstra tips, som man måske kan finde nyttige.
Hvad skal man ellers huske før man kan lave den perfekte analyse af novellen?
I vores guides samler vi altid et par tips og tricks her til sidst for at give læserne så god en ide om, hvordan man kan komme så tæt på en top karakter som muligt. Hvis du allerede føler at du har fået det ud af denne guide, som du skulle bruge til at få lavet en novelleanalyse, så er der ikke så meget at hente her. Dette afsnit indeholder blot nogle af de sidste detaljer, der eventuelt kan gøre at din analyse bliver så god som mulig.
Først og fremmest så er det vigtigt at du læser novellen igennem grundigt før du overhovedet begiver dig i kast med at analysere den. Dette kan være en rigtig god ide, for man kender sikkert sagtens den følelse af at hvis man læser et stykke tekst igennem en ekstra gang, så er der lige pludselig en hel masse nye detaljer som er med, som man ikke så første gang. Derfor kan det være en god ide at gøre det på netop denne måde, for hvis man vælger at læse novellen igennem mindst to gange, så vil man opleve at alt nu kan ses i lyset af helheden af novellen. Med andre ord, så ved man nu hvordan novellen slutter, og med denne slutning i baghovedet så kan det pludselig være at man kan læse det hele i et nyt lys, som ikke gav så meget mening før!
Se på andre novelleanalyser
Hvis du vil have mere inspiration til at lave en god analyse af den novelle som du sidder og skal til at studere videre på, så kan det også altid anbefales at få noget inspiration fra andre novelleanalyser. Det kan du bl.a. gøre ved at kigge mere grundigt på siden her og finde nogle af de mange analyser, der er lavet af nogle af de mere populære noveller. Hvis du er heldig kan du risikere at opleve at nogle af de analyser der er lavet her på siden måske er netop den som du skal til at analysere. Hvis dette er tilfældet så husk på at det selvfølgelig aldrig er en god ide at kopiere direkte efter den tekst, som der står her på siden – det er i øvrigt også strengt forbudt og det kan blive straffet meget hårdt hvis skolen finder ud af det. Derimod vil jeg råde dig til at tage et kig på nogle af de andre midler der bliver gennemgået og dernæst plukke de ting som du finder interessant at benytte i din egen aflevering.
Video af Caroline Bach Kjeldsen
Håber dette har hjulpet med at få lavet den bedste novelleanalyse!:) Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at skrive til dig, så sidder vi klar lynhurtigt til at svare igen!