Læserbrev – Hvad er et læserbrev og hvordan skriver man et?
Et læserbrev er en tekst, der har til formål at give en læser i en avis muligheden for at dele sin egen holdning om et specifikt emne. Det kan dog også være om en konkret sag. Derfor er det ikke en tekst, der er skrevet af én af avisens egne journalister. Derimod er der tale om en artikel, der er sendt ind af én af dens læsere.
Derfor er det dog stadig en tekst, der bringes i en avis (eller en anden form for udgivelse), men som er skrevet af én af avisens læsere. Teksten er ikke skrevet om et brev til selve avisen, men henvendt til de andre læsere af avisen, som afsender ønsker at ytre sine holdninger til om et givent emne eller om en konkret sag.
Afsender er aldrig avisen selv
Der er mange, der tror, at et læserbrev er noget, der er skrevet og udgivet af avisen selv. Det er dog slet ikke tilfældet. Som der også er givet udtryk for herover, så er det en tekst, der er skrevet af en person, der ønsker at dele sine holdninger om et givent emne med andre. Til dette formål bruger de så avisen som et medie.
I et læserbrev har afsender til opgave at præsentere læserne for problemet. Dertil er det også vigtigt, at man er meget skarp på sin holdning. Det er dog ikke nok, at man kun gør rede for sit problem og sin holdning. Hvis man blot gjorde det, så var der ikke meget interessant ved at læse et læserbrev, da det blot bliver beklagelse.
Derfor er det også vigtigt, at man som afsender af et læserbrev sørger for at argumentere for sin sag. Det er noget, der skal gøres med eksempler. Man skal selvfølgelig også sørge for, at det hele bliver rundt ordentligt af. Det skal man gøre med en afslutning, hvor man opfordre til en bestemt handling iht. at løse problemet.
Skal forsøge at overbevise modtager
Læserbrevet har til formål at forsøge at overbevise modtageren. Det er noget, der skal opnås ved hjælp af argumentation, som der også er givet udtryk for herover. Man skal selvfølgelig overbevise modtageren om, at det synspunkt man bringer, er det rigtige. Det kræver dog, at du kan argumentere for, at det er tilfældet.
Derfor giver det også næsten sig selv, at et læserbrev er en tekst, der er helt subjektiv. Det er derfor en tekst, hvor afsender giver udtryk for sine egne meninger og holdninger. Hvis man læser et læserbrev, så må man derfor aldrig gå ud fra, at der er tale om et objektiv og faktuelt indlæg – det er nemlig 100 % subjektivt.
På mange punkter er det faktisk også noget, der minder om et debatindlæg. Ofte er et debatindlæg dog en del længere end et læserbrev. Det skyldes, at et læserbrev behandler problemet mere konkret, end det er tilfældet i et debatindlæg. Begge dele hører dog ind under den kategori, der hedder ’opinion’.
Hvordan skriver man et læserbrev?
Hvis du har et ønske om at skrive et læserbrev, så skal du bruge den rette opbygning. Du skal dog altid starte med at lave en rubrik (overskrift), der er tiltalende og derfor også fanger læserens opmærksomhed. Dertil er det også bedst, hvis du vælger at gøre brug af jeg-fortæller, når du skal skrive et læserbrev.
Det er der flere grunde til, men det skyldes primært, at det er nemmere at kommunikere, at det er en artikel med egne holdninger og erfaringer. Hvis du gerne vil skrive et læserbrev til en avis, så skal du have fokus på det nedenstående i din opbygning af det:
- Præsentation: Dette punkt giver næsten sig selv. Her skal du nemlig præsentere og beskrive både emne og problem. Det er derfor ikke dig selv, du skal beskrive i dette punkt.
- Synspunkter: Det næste, der skal gøres, er at give udtryk for sit synspunkt (din mening). Du skal også sørge for at komme mellem to og tre argumenter for dit synspunkt. Det skal du gøre ved at få det underbygget med eksempler.
- Løsninger: Det er ikke nok, at du blot kommer med dit synspunkt på et givent emne eller problem. Du skal også komme med reelle løsningsforslag. Du kan dog også vælge at nævne andres forslag, såfremt det stemmer overens med dine egne tanker.
- Sprog: Når du skriver et læserbrev, så skal dit sprog være levende, konkret og sagligt. Din tone må dog gerne være skarp, men skal samtidig også være ordentlig og ikke nedladende.
- Argumentér: Når du skal skrive et læserbrev, så skal du argumentere for din sag. Du skal bruge ord, som viser, at du faktisk argumenterer. Det kan være ord såsom: derfor, fordi, nemlig, således, da, på grund af. Du skal huske på, at det er gode argumenter og eksempler, der vinder sagen for dig.
- Appellér: Du skal tænke på, hvem der er modtager til din tekst. Du skal nemlig appellere til ham eller hende. Du skal tale til hans eller hendes følelser og fornuft, så læseren bliver overbevist, så han eller hun i sidste ende føler på samme måde, som du gør.
- Opsamling: Du skal altid slutte et læserbrev af med en god konklusion. Her skal du slå fast, hvad du mener. Det er vigtigt, at du laver en god opsamling. Det er med denne, du skal slå det sidste søm i.
Hvis du har fokus på ovenstående, så har du opskriften til at skrive et godt læserbrev. Det kræver dog, at du også har en sag, du er passioneret om, da man skal kunne mærke dette i din tekst.