Hvordan skriver man en diskussion?
Der kan være flere sammenhænge, hvor du har brug for at skrive en diskussion. Det kan du lære mere om, hvis blot du læser med her på siden, hvor du kan finde al den information, du har brug for. Til en start vil du finde en beskrivelse af, hvad en diskussion reelt set er, og hvad formålet med den er.
Hvad er en diskussion?
Det danske ord ’diskussion’ stammer fra det latinske ord ’discussio’, der – oversat til dansk – betyder ’at ryste noget frem og tilbage’. Derfor er det faktisk også meget dækkende for, hvad begrebet dækker over den dag i dag. En diskussion handler nemlig om at få rystet sine synspunkter igennem – enten selv eller med andre.
Det er selvfølgelig noget, der gøres med henblik på at kunne fremsætte en række modstridende synspunkter på enten et emne, en problemstilling eller et spørgsmål. Pointen med dette er, at du bagefter skal forsøge at finde frem til en endelig konklusion.
Hvad er formålet med en diskussion?
Hele idéen med at lave en diskussion er, at få rystet alle sine meninger grundigt igennem. Det er der faktisk op til flere grunde til. Det forholder sig fx ofte, at det man hele tiden har gået og troet er sandt, ikke helt er så sandt alligevel. Ved at lave en diskussion, så kan du undgå, at du ender med en konklusion, der er forkert.
Det er dog ikke det eneste, der er formålet med at lave en diskussion. Det er i lige så høj grad noget, der bør gøres med henblik på at overbevise ens læser om, at man har ret i sit synspunkt og sin holdning. Det er faktisk noget, der bedst kan gøres ved at se på sagen fra flere sider, da man på denne måde vil være mere troværdig.
Hvad skal en diskussion indeholde?
Hvis dit fag er dansk, og du skal diskutere, så handler det om at fremsætte forskellige synspunkter om emnet, du har valgt. Det er noget, du skal gøre på baggrund af en eller flere tekster. Hver af disse skal selvfølgelig fremsætte en række forskellige synspunkter på emnet. Gør de ikke det, så er det svært at diskutere dem.
Derfor er du også nødt til at have en hel konkret vide om, hvad de enkelte tekster og personer mener om det valgte emne, hvilket du selvfølgelig skal have gjort klart i din redegørelse. Du vil ofte stå stærkest i forhold til din argumentation, hvis du kan gøre brug af andres synspunkter til at underbygge dine egne i diskussion.
Det vil være med til at sikre, at du kan øge troværdigheden omkring det, du har skrevet. Det vil nemlig betyde, at det ikke kun er dig, der er af den holdning, du har givet udtryk for. Derfor kan en diskussion også bygges op på flere forskellige måder. Når du skal skrive den, så bør du forsøge at gøre den så nuanceret, som muligt.
Hvordan får jeg startet på en diskussion?
En diskussion skal i bund og grund handle om at argumentere for en bestemt og fast holdning. Det er derfor ikke pointen med en diskussion, at du kun skal have fokus på at fremsætte din egen holdning, hvilket mange fejlagtigt tror. Det er i lige så høj grad vigtigt, at du sørger for at påtage dig andres holdninger og meninger.
Det er med til at sikre, at du kan komme en eventuel kritik af dine synspunkter i forkøbet. Det kan du, da du allerede har tilbagevist de argumenter, de kommer med, i din egen modargumentation. I retorik er det noget, der ofte kaldes for en gendrivelse. Som angivet, så vil du også virke mere troværdig ved at gøre dette.
Når du skal i gang med en diskussion, så er det vigtigt, at du har en klar idé om, hvad din egen holdning er til emnet. Du skal derfor også have skrevet en redegørelse og have fundet en række andre hovedsynspunkter. Når du har gjort det, så skal du finde dine egne. Det er dog vigtigt, at du ikke står alene med synspunkterne.
Derfor er det også oplagt, at du starter med at tage udgangspunkt i andres, så du kan bruge dem som en form for springbræt til dine egne synspunkter. Det er en fordel, da det nemlig vil få dig til at stå stærkere, da du dermed låner deres autoritet på området. Her er det selvfølgelig også vigtigt, at du bruger gode kilder.
Hvordan bruger jeg eksempler i min diskussion?
Det er svært at argumentere, hvis du ikke gør brug af konkrete eksempler, da de er med til at gøre hele din argumentation mere troværdig. Eksempler kan komme mange steder fra. De kan enten komme fra litteratur, du har læst, personer der har udtalt sig eller fra egen erfaring. Det er den bedste måde at få eksempler med.