Artikel analyse – hvad er det, og hvordan laver man en?
En artikel er en sagprosatekst. Derfor er det også en tekst, der kan analysere efter denne model. Før du går i gang med at lave din analyse, skal du læse din tekst grundigt. Når du skal lave analyse, er det efter følgende punkter.
Sådan laver du en artikelanalyse
De følgende punkter skal inddrages i din analyse af din artikel:
- Genre:
- Du skal starte med at definere hvilken genre, der er tale om. Er det et portræt, reportage, kronik, artikel e.l. Herefter bør du komme ind på følgende:
- Hvornår er den fra? (Dato og årstal)
- Hvor er den fra? (Er den udgivet i tidsskrift, internet e.l.?)
- Hvem er journalist og afsender?
- Referat:
- Du skal give et kort referat af teksten. Du skal dog også komme ind på, hvad den tager udgangspunkt i. Er det fx en nylig undersøgelse, en politisk nyhed, en indsamling, en retssag e.l.
- Hensigt:
- Når du skal beskrive tekstens hensigt, er det vigtigt at komme ind på, om det er en tekst, der forsøger at informere og orientere, debattere og vurdere eller vejlede og styre osv.
- Komposition:
- Hvordan er artiklen blevet bygget op? Er der og hvordan er der gjort brug af overskrift, manchet, underoverskrifter, brødtekst, illustrationer mv.
- Hvad er det, der fylder mest? Hvad er fremhævet? Hvad er mest iøjnefaldende? Hvilken rolle har overskriften og manchetten?
- Illustrationer:
- Er der gjort brug af foto, statistik eller tegninger. Er der det, så beskriv det. Hvad er der tale om? Og er det noget, der passer godt til teksten? Du kan også overveje at give en kort analyse at det eller de billeder, der bruges i teksten.
- Kilder:
- Hvilke bliver der anvendt? Og er der tale om interviews? Hvad siger de? Og hvorfor siger de dette? Hvorfor har kilde interesse i at være med i artiklen? Er det en kilde/kilder, der tilføjer troværdighed til artiklen?
- Sprog:
- Er der gjort brug af interessante metaforer, billedsprog, sammenligninger, symboler, hverdagssprog, billedsprog, slang eller gentagelser?
- Hvilken effekt er sproget med til at skabe?
- Er der tale om en neutral tekst eller bærer den præg af følelser og holdninger? Hvordan bliver argumenterne brugt? Er der tale om saglige argumenter? Bliver der gjort brug af postulater, formodninger eller antagelser?
- Hvordan er ordvalget i teksten? Bliver der brugt værdiladede udtryk? Og bliver der brugt positivt eller negativt ladede ord og vendinger?
- Temaer:
- Hvad er det eller de temaer, der er i teksten? Det kan være alt lige fra opbrud og integration til kongehus og kriminalitet – og alt muligt andet.
- Hvad det helt centrale tema i teksten? Er det et tema, der er interessant for dig og den dag i dag?
- Budskab og vurdering:
- Hvad er formålet med artiklen? Hvad er det journalisten ønsker med den? Ønsker han eller hun at provokere os, belyse et emne, fjerne fordomme, give os noget at identificere os med, eller måske blot overraske os?
- Hvem er den tiltænkte modtager af artiklen?
- Perspektivering:
- Er det muligt at drage paralleller til andre tekster, der har det samme tema eller det samme budskab? Hvis ja, så skal du selvfølgelig gøre dette i forbindelse med din perspektivering.
Det bør i øvrigt nævnes, at det er en god idé, at du udvælger og bruger relevante citater fra teksten. Det er især noget, der er klogt at gøre, hvis og når du skal understrege dine pointer. Det medvirker nemlig til, at det ikke blot er et tomt postulat, men at det derimod er bakket op af et decideret udsnit af artiklen.