Hvad betyder validitet og reliabilitet?
Validitet og reliabilitet er to begreber, der er svære at komme udenom, når det kommer til videnskabelig forskning. Her bliver kvaliteten af din undersøgelse nemlig målt. Det er i denne forbindelse, at man bruger de to begreber. De bruges ofte også i forbindelse med undersøgelse af kildeangivelser m.m.
Kort fortalt, så handler validitet (gyldighed) om, hvorvidt du faktisk har undersøgt det, der er blevet angivet i din problemformulering. Reliabilitet (pålidelighed) handler derimod om kvaliteten af de data, der er blevet brugt til formålet. Begge begreber bliver forklaret i nærmere detaljer herunder.
Man kan grafisk vise hvordan validitet og reliabilitet hænger sammen med nedslående figur. Hver sort prik udgår en mængde indsamlet data. Validitet fortæller hvorvidt de ligger indenfor målskiven – har vi testet på det vi gerne ville teste. Realibilitet handler om hvorledes de sorte prikker ligger indenfor samme område. Skive C opretholder derfor både reliabilitet og validitet.
Validitet
Validitet handler om dokumentation og fortolkning af dine data. Der er flere måder at vurdere datas validitet, men det bestemmes dog især af forholdet mellem problemstilling, de indsamlede data, og den konklusion, der er nået frem til. Derfor bruges det ofte også, når man skal udarbejde flere former for skoleopgaver.
Når man skal vurdere validiteten af din data, så skal du i projektets indledende afsnit svare så spørgsmål, der blandt andet inkluderer følgende: Har du målt det, du sagde, du ville? Kunne bruge den metode, du valgte, til at få svar på din problemformulering? Det kan f.eks. være en test eller et spørgeskema, der er brugt.
Hvis man skal vurdere validiteten af en undersøgelse, så er der flere ting, man skal kigge på. Der skal blandt andet kigges på, hvorvidt de instrumenter og personer, der er blevet brugt til generering af data, generelt er pålidelig eller ej. Det handler dog lige så høj grad om den måde, du fortolker de resultater, du har fået.
Har du været for meget præget og styret af din forforståelse, eller er du endt med at tolke dine resultater i en retning, der støtter op omkring dine forudindtagede fordomme? I så fald vil validiteten ikke være i top, da du reelt set har manipuleret resultaterne til at fremstå, som du gerne vil have dem til at fremstå.
Kan deles op i intern og ekstern
Validitet kan også deles op i to; intern og ekstern. Den interne validitet handler om, hvorvidt det faktisk er den rigtige sammenhæng, man undersøger. Det handler derfor om, hvorvidt man også undersøger, om der kan være andre forklaringer.
Den eksterne validitet handler om, hvorvidt det er muligt at generalisere sine konklusioner, og hvis man kan det, så i hvor stort et omfang, det faktisk er muligt for dig at generalisere dine konklusioner.
Reliabilitet
Reliabilitet handler derimod om nøjagtigheden af både indsamling og behandling af din data. Er der tale om en pålidelig håndtering og indsamling af den? Her bør du bl.a. vælge at se på de instrumenter, der er blevet brugt, og vurdere, om det giver udslag i målefejl. Det vil nemlig påvirk reliabiliteten af din data.
Er der tale om et spørgeskema, så kan det være udformningen, der skal kigges nærmere på. Hvis det derimod er et interview, så kan det være rækkefølgen af spørgsmål. Dertil kan man også snakke om noget, der hedder situations-realiabilitet. Det handler om, hvorvidt omgivelserne har en vis betydning for den data, du får.
Derfor er det i bund og grund noget, der handler om, at et forsøg med helt ens rammer skal give de samme data og resultater gang på gang. Du kan fx ikke gøre brug af det samme spørgeskema, der handler om service i offentlige institutioner til både børnehavebørn og plejehjemsbeboere, da der er en betydelig forskel.
Dertil er det heller ikke muligt for dig at benytte vandindholdet i en stol til at måle kogepunktet, men du kan dog sagtens gøre brug af en liter vand. Det kan virke meget banalt, men det er dog noget, du skal tage højde for i flere sammenhænge. Det kan blandt andet være i forbindelse med en skoleopgave.
Hvordan kan man højne reliabiliteten?
Hvis du har et ønske om at kunne højne reliabiliteten, så har du selvfølgelig flere muligheder. Du kan blandt andet vælge at gøre brug af flere undersøgelsesmetoder eller teorier, som du kan undersøge de ting, du skal undersøge, med. Det er nemlig med til at højne din reliabilitet på markant vis.
Des større overensstemmelse, der er mellem den data, du får fra de forskellige kilder om det samme, des større reliablitet af data vil der også være tale om.