Herunder følger en analyse af ”Der er et yndigt land” skrevet af Adam Oehlenschläger i 1819.
Genre
Det kan hurtigt ses, at det er et digt, da teksten er delt op i strofer og vers. Det er opbygget som et traditionelt digt. Der er nemlig enderim og det har en ensartet opbygning. Dertil er det et lyrisk digt, da det er følelser og stemninger, der beskrives i digtet. Eksempelvis: ”Der er et yndigt land, der står med brede bøge”.
Der bliver malet smukke billeder af det danske land, når man læser digtet. Det skaber derfor også en rigtig god stemning og giver et godt indtryk af Danmark. Det er dog også episk, da det er en historie, der beskrives. Det gælder bl.a. her: ”Der sad i fordums tid de harniskklædte kæmper, udhvilede strid, udhvilede fra strid”.
Handling
Det er et digt, der handler om Danmark. Der er fokus på de store bøgeskove med brede bøgetræer, der ligger tæt på strande. Der er bakker og dale, og Danmark beskrives som Freja-land (Kærlighedsgudinden). I andet vers handler digtet om at vi har kæmpet godt, men at krigerne nu er blevet begravet bag højens bautasten.
I tredje vers beskrives Danmarks smukke natur endnu engang. Det beskrives at søen er blå og bølgende, løvet er grønt og raskt, mens de skønne danskere bor på danske øer. Til sidst er der blot tale om en hyldest til vores fædreland, danskerne, den danske natur og bøgen, som faktisk også er vores nationalsymbol.
Udformning
Det er et digt, der består af fire strofer med otte vers i hvert. Dog med undtagelse af sidste strofe, hvor de sidste fire vers bliver gentaget, hvorfor der er 12 vers i alt. Det vil sige at digtet består af 36 vers i alt. I dette digt er der også brugt rim og klang, da det er også et digt, der bliver brugt som sangtekst.
I nogle tilfælde er der tale om et såkaldt øjerim, da vi kan se de forskellige rim, men ikke høre det. Andre steder er der dog i stedet tale om almindelige rim såsom dal og sal. Digtet er en bunden form, da det har et fast møntser, vers der er næsten lige lange, og så er der også enderim.
Tidsperiode
Teksten er skrevet af Adam Oehlenschläger tilbage i 189. Det vil sige at det er skrevet i Romantikken, der strakte sig fra 1800 til 1870. Det er en litteraturhistorisk periode, hvor der var forskellige strømninger såsom naturromantikken og nationalromantikken. Der var meget fokus på den danske natur i denne periode.
Faktisk blev naturen betragtet som værende guddommelig, da man mente, at des tættere man var på naturen, des tættere var man på Gud. Det var en periode, hvor man også ønskede at vise tingene, som bedre end de reelt set var. Det hele skulle se perfekt ud udefra, uden at det egentlig var tilfældet.
Når man læser dette digt, så får man et indtryk af, at alt er helt perfekt i Danmark. Det var dog ikke tilfældet. I digtet står der f.eks. ikke noget om at vi havde mistet Norge, at København var blevet bombet, og at den danske stat var fået fallit. Det er et digt, der handler om at vise Danmark fra sin absolut bedste side.
I digtet støder du blandt andet på en sætning, der hedder: ”Det står med brede bøge” samt ”Det buget sig i bakke, dal” og ”Løbet står så grønt”. Det er alt sammen et forsøg på at hylde den danske natur og vores fædreland, der – som tidligere angivet – også var typiske karaktertræ fra tiden under Romantikken.
Forfatteren
Du kan næsten ikke have undgået at have hørt om Adam Ohlenschläger. Han er – uden tvivl – én af de største digtere i hele Norden. Han er dog i høj grad kendt for at have skrevet ”Guldhornene” og ”Det er et yndigt land”. I førstnævnte skriver han også om guddommelighed, som også spiller en stor rolle i sidstnævnte.
I den tid, hvor han var størst, var han på jagt efter ånden i alt. Han har også skrevet ”Aladdin”, hvor der igen er fokus på det guddommelige og ånden, som derfor spiller en stor rolle for ham. Derfor er det tydeligt, at det er noget, der har været meget gennemgående i samtlige tekster, han har skrevet i sin karriere.
Tema og budskab
Der er et meget tydeligt tema i denne tekst: Fædrelandskærlighed. Den handler i bund og grund om hvor smukt et land, Danmark er, og hvor meget den danske natur har at byde på. Der bliver på intet tidspunkt fortalt om noget negativt om Danmark. Der er kun fokus på at fremhæve de positive sider ved Danmark.
Allerede i første sætning og i sidste strofe er det meget tydeligt, at det er et digt, der er skrevet med afsæt i en stor kærlighed for det danske land. Her skrives der nemlig både ”Der er et yndigt land” (som også er blevet titlen på digtet) samt ”Hil drot og fædreland”, hvilket nærmest stråler af en stolt fædrelandskærlighed.
Budskabet er naturligvis at Danmark er et land, vi godt kan tillade os at være stolte af. Igennem hele digtet bliver Danmark beskrevet som et yderst smukt land, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved: ”Det står med brede bøge nær Salten Østerstrand” såvel som ved ”Det bugter sig i bakke, dal”.
Fortolkning
Forfatteren havde til hensigt med dette digt, at det skulle være en tekst, der kunne give danskerne deres nationalfølelse tilbage. Da det blev skrevet, havde Danmark netop været igennem op til flere store nedture, hvorfor mange danskere havde mistet håbet. Og ikke kun håbet, men også hele deres nationalfølelse.
Det er naturligvis også derfor, det er blevet til vores nationalsang, som bruges i forbindelse med sport. Det er ikke tilfældigt, at det er denne tekst, der er blevet valgt. Det handler i høj grad om at det er en tekst, der er i stand til at vække og skabe en form for nationalfølelse hos danskerne, når de står og synger med.