Det gyldne snit – Hvad er det?
De fleste har hørt om det gyldne. Faktisk er det også noget, de fleste har stiftet bekendtskab med flere gange før. Det er dog ikke alle, der er klar over, hvad det reelt set er. Hvis du er én af dem, der ikke ved, hvad det er, så er du kommet til det rette sted. Det er nemlig netop dét, du kan få et svar på her på siden.
Det er en klassisk metode til at opnå harmoni i et billede. Det er dertil også normalt, at der bliver placeret ét eller flere vigtige elementer i det gyldne snit. Ikke nok med det, så optræder det også i op til flere geometriske figurer. Det inkluderer bl.a. et pentagram, hvilket blot understreget, at du sikkert har set det gyldne snit før.
Kaldes også for det guddommelige snit
Der er også mange, der kender det gyldne snit som det guddommelige snit. Dertil er det ligeledes noget, der bliver brugt mange steder i kunsthistorien. Leonardo da Vinci er kendt for mange ting, men én af disse ting er, at han forskede i en del i det gyldne snit. Han forsøgte at bevise flere ting om det i løbet af sin levetid.
Det var bl.a. ham, der forsøgte at påvise, at det gyldne snit ligger til grund for menneskets proportioner. Som følge af hans forskning i det gyldne snit, endte han med at lave en figur af de menneskelige proportioner. Det er i dag én af de mest berømte tegninger, der er blevet lavet af Leonardo da Vinci i hans levetid.
Det var dog ikke en tegning, der blev lavet med fokus på, at det skulle være kunst. Det var en tegning, som blev lavet i tidernes morgen, med henblik på at kunne anskueliggøre hans hypotese omkring de menneskelige proportioner.
Hvordan finder man det gyldne snit?
Du kan finde det gyldne snit på flere måder. Derfor er der heller ikke én måde, der er den bedste at bruge til det. Du kan fx vælge at finde det via op til flere forskellige matematiske formler, der gør det muligt at regne ud, hvor det ligger henne. Det er dog ikke alle, der mener, at det er den letteste måde at gøre det på.
Hvis matematik ikke er noget, der falder i din smag, så kan du i stedet vælge at finde linjernes placering ved at opdele den lange og korte side i 1/8-dele. Herefter skal du måle dig frem. Du skal nemlig måle 3/8-dele fra hvert hjørne. Når du har gjort det, så skal du trække en linje vertikalt og horisontalt derfra.
Det vil medføre, at du til sidst står tilbage med et midterfelt i det gyldne snit, der består af 2/8-dele, mens du vil have en række yderfelter, der består af 3/8-dele. Det kan godt lyde en anelse besværligt, men når du først har prøvet det et par gange, så kommer det til at virke helt naturligt for dig, at skulle finde det gyldne snit.
Brug tredjedelsreglen
Du kan også vælge at bruge tredjedelsreglen. Den er ikke helt så præcis som det gyldne snit, men den er en del nemmere at have med at gøre. Det er nemlig ikke helt nemt at finde det gyldne snit, hvilket de fleste godt er klar over. Derfor er der mange, der bruger tredjedelsreglen til at give en hurtig indikation.
Derfor kan det give mening at bruge tredjedelsreglen i stedet for. Det er en regel, der helt konkret går ud på, at man med fire streger skal inddele sit billede i ni lige store firkanter. Billedets vigtigste del vil være placeret der, hvor stregerne krydser hinanden. Derfor er billedet – som udgangspunkt – også færdigkomponeret.